miércoles, 22 de abril de 2009

2.2. L'autor i l'obra


Oskar Kokoschka

Pintor expressionista de retrats i paisatges. Nascut a Pöchlarn, Àustria l'1 de març de 1886. Va estudiar a l'escola d'Arts i Oficis de Viena. Va començar pintant retrats de tipus psicològic. Va resultar ferit durant la primera guerra mundial i li van diagnosticar una gran sensibilitat psicològica. Més endavant va ser professor de l'Acadèmia de Dresde. En totes les seves obres apareixien figres com paisatges, tetes elles acolorides enèrgicament i brillant, pintades amb gran llibertat. També es va dedicar a la literatura però amb menys ressò en aquest camp. Les seves obres alternen, durant la guerra i la postguerra, els retrats amb àcides al·legories polítiques que miren directament al terror instal·lat a Europa. En 1953 es traslladà a Suiza on morí.

Comentari del quadre: Alicia en el país de les Meravelles (1942)

El quadre ens presenta el tema esgarrifós de la guerra. Intenta reflectir la realitat que es vol imaginar i la realitat que es viu. Pinta una amarga al·legoria satírica sobre la destrucció a mans de Hitler de la seva ciutat natal i la destrucció en un moviment caòtic de la vida en la mort, sempre de manera grotesca i molt simbòlica.
Se'ns presenta irònicament a Alicia en el país de les Meravelles de Lewis Carroll. Sis personatges principals: Alicia al costat del filferro, és una jove nua i pudent, que mira i assenyala el públic. El mateix nom té el seu significat: Alicia vol dir protectora en grec. Les seves dimensions presenten una veritat, presentada al nu, una evidència que horroritzava a la seguretat del seu propi país, una dona boteruda (grasoneta) que crida desesperadament l'horror. No és un món de fantasia sinó una protesta social.

No hay comentarios:

Publicar un comentario