jueves, 23 de abril de 2009

4.2. L'autor i l'obra


ANDY WARHOL

(6 d'agost de 1928 -22 de febrer 1987), fou un artista plàstic i cineasta nord-americà que va jugar un papel important en el naixement i el desenvolupament del pop art. Amb una exitosa carrera sobre seu com a il·lustrador profesional, Warhol va ser conegut mundialment pel seu treball en pintura, cinema de vanguardia i literatura. Warhol actuà com a enllaç entre artiste i intel·lectuals, perjò també entre aristòcrates, homosexuals, celebritats de Hollywood, drogadictes... personatges urbans a la fi. Els temes mes utilitzats per Andy Warhol eren la mort, la cadira elèctrica i personatges famosos. Va ser un personatge polèmic durant la seva vida (alguns crítics calificaven les seves obres com pretenciosas o bromas pesadas) i des de la seva mort en 1987 es objecte de nombroses exposicions retrospectives, llibres i documentals.

COMENTARI DE L'OBRA: Sopa Campbell's (1956)

A finals dels anys 50 i durant la dècada següent, van ser molts els artistes que insertaren en els sus quadres objectes de consum quotidià i vulgars, alguns de mal gust. Van crear una nova iconologia, que abarcava des de una gallina disecada fins el mite de Marilyn Monroe. Pasant per les ampolles de Coca-Cola, els còmics o anuncis publicitaris
El quadre de la imatge és una representació realista de la icònica llauna de sopa Campbell vermella i blanca.
L'obra suggereix una uniformitat mecànica que es repetix en miles de cases que tenen un objecte similar, una represetnació banal i quotidiana de l'esperit del nostre temps. La apariencia similar al dibuix de reproduccions publicitaries, fins i tot d'aparences fotogràfiques, que pretenen provocar i ridiculitzar la societat de consum americ. Warhol rebutja el mode de vida americà, esteriotipat i angustiat, estimualt a partir de eslógans visuals. En al societat de consum, les coses-objecte s'han transformat en protagonistes, mentres que les persones pateixen una progressiva deshumanització.

Es tracta d’un oli sobre tela on en destaquem els colors del blau brut de la part superior, el verd àcid de la part inferior, el rosa que el podem observar a l’escut de Universal i l’ombra de les lletres “soup” i a la sanefa inferior, i el groc de les paraules “Campbell’s” i “condensed”. El vermell dels extrems metàl·lics també té molta importància. Utilitza colors purs i plans, colors irreals, alterats a propòsit d’un producte conegut. Això es degut a la tècnica que utilitzava, la serigrafia, que consistia en:
1.- Es fa una foto.
2.- La pantalla de serigrafia s’envernissa amb un producte fotosensible.
3.- Es projecta el negatiu en aquesta pantalla serigrafica.
4.- La pantalla es renta amb aigua, i les zones no impressionades es dilueixen i deixen lliure la malla.
5.- Aquesta pantalla es posa sobre un suport i a sobre hi posem la malla, i desprès a sobre s’hi posa el color, el color nomes passarà per aquelles zones on la malla deixi i d’ aquesta manera quedarà un color llis. Desprès es premsa.
6.- Es neteja si es vol reutilitzar.

A nivell compositiu podem dir que la imatge omple la tela, hi ha una intenció de reproduir la realitat tot i alterar els colors.
Es tracta d’un art amb una línia recta, amb contorns ben dibuixats, que utilitzen colors plans. Es un art que forma pintura amb els temes, els temes formen part de l’estil.
La funció d’aquesta obra era acostar l’art a tothom mitjançant elements molts populars. L’objectiu últim era trencar la frontera entre l’art i vida. El tema de la llauna de la Sopa Campbell´s recull l’essència del pop-art.






No hay comentarios:

Publicar un comentario