miércoles, 22 de abril de 2009

4. La guerra freda

CONTEXT HISTÒRIC

La fi de la segona guerra mundial l'any 1945, marcà l'inici d'un període que va girar al voltant de tres eixos principals: la fi de l'hegemonia europea, el domini de dues gran s potències (els Estats Units i l'URSS) i el naixement del Tercer Món.
Es configurà un nou ordre mundial bipolar sota l'hegemonia dels Estats Units i la Unió Soviètica. Les relacions entre aquestes potències van ser tenses des del primer momen, fins al punt que el període històric que s'inicia el 1945 es coneix amb el nom de guerra freda, i no es va acabar fins a l'elecció de Mikhail Gorbatxov com a secreteari general del Partit Comunista de l'URSS, l'any 1985.

Era un enfrontament no declarat, sense ofensives militars, basat en la mútua amenaça (incloent el desenvolupament de bombes atómiques) i l'intent per expandir les àrees d'influència respectives, ja que arran del llançament de les bombes d'Hiroshima i Nagasaki, hi havia molta por d'entrar en una guerra nuclear.

Els països de l'òrbita americana defensaven el capitalisme (bloc capitalista, units per l'OTAN des del 1949), mentre que els partidaris dels russos vivien versions diferents del comunisme (bloc comunista) units pel pacte de Varsòvia (1955). La Guerra Freda va afavorir l'espionatge, les curses espacials i armamentista així com diversos conflictes armats de baixa intensitat (per oposició al possible enfrontament total entre els dos blocs). La guerra freda es va acabar l'any 1991 amb el desmembrament de l'URSS.


No hay comentarios:

Publicar un comentario