miércoles, 22 de abril de 2009

3. En plena segona guerra mundial

CONTEXT HISTÒRIC

La segona guerra mundial (1939-1945) constitueix un esdeveniment fonamental en la història contemporània pel seu caràcter universal i per les seves conseqüències. Va ser una guerra total en la qual esl contendents mobilitzaren tots els recursos econòmics disponibles, i de la qual la població civil no es va poder escapr gairebé enlloc. La decadència de les grans potències europees i l'establiment d'un ordre mundial amb dues potències hegemòniques, els Estats Units i l'URSS, van ser alguns dels sus resultats principals.
El dia 1 de setembre de 1939 Alemanya ocupava Polònia d'acord amb l'URSS. Anglaterra i França van oposar-s'hi per les armes en un ultimàtum que vencia el 3 de stembre. Alemanya i les altres potències de L'Eix (Itàlia i el Japó) van dur la iniciativa fins al començament de l'any 1943. La batalla de Stalingrad, guanyada pels soviètics, va significar el canvi de signe.
Se sol historiar la segona guerra mundial en tres fases: la guerra llampec (fins juny de 1941), la guerra total (iniciada amb la campanya alemanya contra Rússia del juny de 1941) i la derrota de l'Eix (1944-45). Cal dir també l'entrada en escena dels EEUU i el Japó amb la famosa bomba sobre Hiroshima i Nagasaki per part dels americans en resposta a l'atac japonès sobre Pearl Harbour.
Pearl Harbour durant l'atac japonès.

No hay comentarios:

Publicar un comentario